Monday, October 20, 2014

MLM SHAKLEE DIRAGUI?

Pernah dengar mengenai MLM bukan? Suatu ketika dahulu saya adalah antara berjuta rakyat Malaysia yang anti-MLM. Dengar sahaja MLM terus tutup teliga, tutup mata, tutup minda. Tetapi semua berubah selepas menjadi ahli Shaklee secara tidak sengaja. Shaklee merupakan peneraju kepada jualan langsung iaitu Multi-Level Marketing (MLM).

Sejak akhir-akhir ini, konsep MLM semakin mendapat perhatian oleh peniaga di Malaysia. Banyak kes MLM yang bersifat ‘menjerat’ berlaku di sana sini, ada yang berjaya diberkas, ada yang tiba-tiba senyap. Kenapa perkara sebegini berlaku? Tentulah kerana pihak yang tidak bertanggungjawab sanggup memanipulasi konsep MLM demi keuntungan sendiri. Memang menakutkan! Oleh itu, penting untuk kita mengenalpasti MLM yang bagaimana boleh membantu kita berjaya dan bukannya mengheret kita ke lembah kepapaan.

Jika anda berminat untuk menceburi bisnes MLM atau tiba-tiba ‘ditangkap’ oleh peniaga MLM, silalah buat kajian terlebih dahulu sebelum membuat keputusan. Antara perkara asas yang perlu anda selidiki ialah:

Apa produk yang dijual? Kaji produk tersebut. Love the products!! Kalau anda tak sukakan produk itu, bagaimana anda mahu menjual? Kalau takde produk, jangan fikir lama-lama, immediately say bye-bye.

(Kami di Shaklee mempunyai berbagai pilihan produk dari segi kesihatan dan nutrisi, penjagaan kecantikan wajah dan rambut sehinggalah penjagaan seisi rumah.) ; memenuhi kriteria diatas!

Kaji latar belakang syarikat. Berdaftar atau tidak? Sudah berapa lama dalam pasaran? Kalau baru berumur setahun dua, anda boleh meraguinya kerana syarikat sebegini bila-bila masa saja boleh gulung tikar, anda juga yang terkapai-kapai keseorangan.

(Shaklee telah berada di Amerika Syarikat sejak tahun 1956 dan telah bertapak di Malaysia selama 25tahun. Secara keseluruhan Shaklee telah berada di dunia ni lebih 50 tahun! Merupakan syarikat MLM yang pertama didunia ini.)

Berapa modal yang diperlukan? Pastikan anda mampu dan tidak perlu berhutang!!

(Untuk memulakan bisnes bersama Shaklee; hanya RM65 di perlukan. dan kenuntungan berlipat kali ganda.)


Ketahui bagaimana strategi bisnes? Adakah bimbingan berterusan disediakan? Kalau tidak, anda harus menanggung risiko yang lebih tinggi untuk berdiri sendiri. Adakah kita diwajibkan mencari downline untuk membolehkan kita berniaga? Kalau ya, itu juga suatu perkara yang perlu anda ragui. Secara logiknya, produk sepatutnya masih boleh dijual tanpa downline, kan?

(Bisnes masih boleh dijalankan walaupun tanpa downline. Tetapi jika kita mampu berkongsi kebaikkan dengan orang lain mengapa tidak; agar lebih ramai mendapat manfaat dari bisnes ini.)

Apakah elemen paling penting untuk berjaya dalam MLM? Niat dan motivasi!! Pada saya, dua elemen ini sudah memadai.

Dalam Islam, NIAT adalah segala-galanya! Tanpa niat, anda tiada arah tuju. Niat umpama kompas! Untuk berjaya, berniatlah untuk yang baik-baik saja, Allah akan bantu.

Bagaimana pula dengan MOTIVASI? Semangat yang kental boleh diperolehi daripada keluarga dan kawan-kawan yang positif, daripada bahan-bahan bacaan yang berkualiti dan daripada senior-senior di kalangan kumpulan MLM anda. Like I said, kursus dan bimbingan berterusan itu penting bagi memperbaharui semangat kendiri dan mendapatkan maklumat lanjut berkenaan produk baru. Kalau anda dibiarkan sendirian, itu adalah petanda kumpulan MLM anda tidak sehebat mana.


Melalui pengalaman suami saya yang sememangnya 'kaki MLM', beliau pernah menghadiri kursus-kursus yang mereka anjurkan dan begitu berani beliau katakan, kualiti bimbingan mereka tidak sehebat kumpulan Shaklee kami! Kalau setakat tayang kereta besar, rumah besar, melancong luar negara, beliau tak heran ok! Kerana beliau dah tau MLM sememangnya menjanjikan kekayaan materialistik jika dibuat dengan gigih.

Berbeza dengan kumpulan Shaklee kami, selain materialistik, mereka juga SANGAT menekankan aspek kerohanian. Bagaimana nak mendapat rezki yang berkat? Kalau dah dapat bonus, keluarkan zakat terlebih dahulu, bersedekah amal jari’ah! Kerana itu lah yang akan membantu kita di alam yang kekal, bukan kereta besar, bukan rumah besar dan bukan tiket-tiket pelancongan!

Hebat bukan? Tiada sebab untuk meragui MLM Shaklee. Sebab itu, saya juga tiada alasan untuk menolak Shaklee. Saya tiada alasan untuk tidak kekal memilih Shaklee. Shaklee pilihan saya dan sepatutnya pilihan anda juga.

JOM SERTAI KAMI!!

Hubungi saya :

* Puan Aliya [Id : 913252]
* SMS/WhatsApp : 0196629457
anda mungkin meminati:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...